De belangrijkste eigenschap van een gastouder is liefde voor kinderen hebben. Je gaat graag met kinderen om en wilt een positieve bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. Daarbij vind je het belangrijk dat ouders hun kind met een gerust hart bij jou kunnen achterlaten. Ook voor opa`s en oma`s die ervoor kiezen om gastouder te worden van hun kleinkinderen zijn bovenstaande beweegredenen relevant.
Als je als erkend gastouder aan de slag wilt, dien je aan verschillende eisen te voldoen:
Leeftijd
Een gastouder dient 18 jaar of ouder te zijn.
Taal
Gastouders in Nederland dienen het ABN te beheersen.
Het diploma
Er zijn diverse opleidingen die voldoen om gastouder te kunnen worden. De minimale opleidingseis is het MBO2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Voldoe je niet aan deze opleidingseis, maar heb je wel aantoonbare ervaring met kinderen, bijvoorbeeld doordat je je eigen kinderen hebt opgevoed, dan kun je een EVC-traject volgen. EVC staat voor: Erkenning Verworven Competenties Dit is een verkorte manier om het certificaat te behalen zodat je als gastouder aan de slag kunt. Meer informatie hierover vind je hier: http://www.kenniscentrumevc.nl/tablet/index.html
Heb je een diploma, maar weet je niet of het voldoet aan de eisen, check dan hier de lijsten met alle erkende diploma’s. (https://duo.nl/images/lijst-van-kwalificerende-opleidingen-voor-het- beroep-van-gastouder-versie-21-april-2016.pdf) (https://duo.nl/images/lijst-van-referentie- opleidingen-voor-het-beroep-van-gastouder-versie-21-april-2016.pdf)
EHBO aan kinderen
Er zijn diverse erkende certificaten die voldoen voor gastouders.
Oranje Kruis: Eerste Hulp aan Kinderen. Geldigheid certificaat 2 jaar.
Nikta: Actute zorg bij Kinderen, Acute Zorgverlener/module Kind & Omgeving of Eerstehulpverlener. Geldigheid certificaat 1 jaar. LPEV: Basis Eerstehulpverlener-LPEV met de aantekening Eerste hulp aan Kinderen. Geldigheid certificaat 2 jaar.
NedCert: SEHSO, SEHBK. Geldigheid certificaat SEHSO 1 jaar, SEHBK 2 jaar.
Nederlands Rode Kruis: Eerste hulp aan Baby's en Kinderen. Geldigheid certificaat 2 jaar.
VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)
Indien de opvang plaats zal vinden in je eigen woning moeten zowel jij als je huisgenoten van 18 jaar en ouder beschikken over een VOG. Een VOG kan alleen via een Gastouderbureau worden aangevraagd. Ga je als gastouder/nanny bij ouders thuis aan de slag, dan hoef je alleen een VOG voor jezelf aan te vragen.
Registratie in Personenregister Kinderopvang
Nadat jij en eventuele huisgenoten van 18 en ouder de VOG hebben ontvangen, moeten jullie geregistreerd worden in het personenregister van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) https://personenregisterkinderopvang.duo.nl/ Vervolgens moet het gastouderbureau dat de aanvraag van de VOG heeft geregeld jullie in dit register koppelen aan het gastouderbureau. Indien je aan alle bovenstaande eisen hebt voldaan en de woning waar de opvang plaats zal vinden geschikt is gemaakt voor de opvang, kun je je door bemiddeling van een erkend Gastouderbureau een aanvraag tot registratie bij de gemeente aanvragen.
De gemeente zal de GGD opdracht geven om een inspectie uit te voeren op de opvanglocatie. Tijdens deze inspectie wordt de woning gecontroleerd op veiligheid en hygiëne en vindt er een gesprek met je plaats. Je moet blijk geven van kennis van o.a. het Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag en het Pedagogisch Beleidsplan van het Gastouderbureau. Ook moet je beschrijven hoe je de opvang vorm zult geven. Als de GGD akkoord is wordt er een positief advies aan de gemeente gegeven en wordt je in het LRK (Landelijk Register Kinderopvang) geregistreerd.